Design en lifestyleDesign en lifestyle

Maak je huis koel voor de zomer met deze 5 tips

De zomer staat weer voor de deur, dus maken we ons klaar voor warme dagen en broeierige nachten. In deze blog neem ik je mee door de 5 beste tips om je huis koel en klaar te maken voor een warme zomer.

Tocht is goed!

Vaak is tocht in huis slecht, we leggen tocht strips aan, houden deuren gesloten en dichten alle gleuven en kieren waar wind doorheen komt. Alleen in de zomer is tocht juist dat verfrissende briesje waar je van kan genieten! Zorg er daarom voor dat je zo veel mogelijk ramen en deuren open hebt staan in de nacht, dit zorgt ervoor dat je huis lekker afkoelt wanneer het buiten kouder is. Vind je een open raam vervelend in de nacht, bijvoorbeeld voor inbrekers of dieren? Zet ze dan op een kiertje! Het is heel belangrijk dat je alle ramen en deuren weer sluit aan het einde van de ochtend (rond 10:30), wanneer het buiten warm begint te worden. Nu probeer je namelijk die koele nachtlucht op te sluiten in je huis, en de warme lucht buiten te houden. Doe ook zo veel mogelijk gordijnen dicht, rol je lamelle naar beneden en klap je zonnescherm uit, zo blijft de warmte buiten!

5 tips voor een koel huis deze zomer

Houd de warmte buiten

De warme lucht buiten houden is dus belangrijk voor een koel huis. Zorg er daarom voor dat je huis goed geïsoleerd is. Vaak denken mensen dat isoleren alleen belangrijk is om warmte binnen te houden in de winter, maar dat is niet waar! Als je huis goed geïsoleerd is, zorgt dat er ook voor dat de koude lucht (die je in de nacht hebt binnengelaten) niet ontsnapt! Een makkelijke manier om je huis te isoleren is met Isolatiechips in de kruipruimte. Via de kruipruimte komt namelijk veel warme lucht je huis binnen. De Isolatiechips zorgen ervoor dat de warme lucht geen toegang tot je huis heeft en geen kans maakt om het binnen op te warmen!

Vermijd warme apparaten

Nu heb je jouw huis ‘s nachts met open ramen lekker koel gemaakt, met de isolatie houd je de warmte vervolgens buiten, dat gaat al goed! Maar we zijn er nog niet, je hebt namelijk allemaal apparaten in je huis die veel warmte uitstralen. Denk hierbij aan een PC, TV, printer of wasdroger. Probeer deze apparaten zo veel mogelijk uit te houden (niet op stand-by!), zodat ze je huis niet verder opwarmen!

5 tips voor een koel huis deze zomer

Hang natte was in de kamer

Twee vliegen in één klap! Als de wasdroger dan toch niet aan kan, hang je natte was op in de kamer. Dit zorgt namelijk voor een fijne verkoelende werking en zal je huis stukje bij beetje minder warm worden. Zorg er wel voor dat je was niet té nat is, want anders ligt er een grote plas water onder je wasrek! Deze plas kan ervoor zorgen dat je laminaat gaat rotten en moet je vervolgens zelf je laminaat vervangen, maar wel in een koel huis!  

5 tips voor een koel huis deze zomer

Beetje extra hulp

Alleen natte was in je woonkamer zal je huis niet perfect koud houden. Daarom is het verstandig om een elektrisch apparaat te gebruiken om jou het laatste zetje naar een perfect koud huis te geven! De beste oplossing hiervoor is een airconditioning, welke je huis super snel heel erg koel maakt. Deze apparaten kunnen helaas best prijzig zijn, maar uiteraard heb ik een andere oplossing voor je! Gebruik een ventilator met ijs. Zet voor de ventilator 2 grote flessen met ijswater, waardoor de lucht uit de ventilator super koud is! 
Enthousiast en benieuwd naar meer verkoelende tips? Dit artikel staat vol tips om je slaapkamer koel te houden in de nacht.

5 tips voor een koel huis deze zomer

Comments are closed.