De perilex aansluiting is een speciaal stopcontact dat je in woningen tegenkomt of die nog geïnstalleerd moeten worden als je bepaalde elektrische apparaten wilt gebruiken. Veel mensen zijn al bekend met de perilex aansluiting, maar een hoop mensen ook niet. Toch wordt perilex steeds vaker gebruikt, omdat we bijvoorbeeld massaal overstappen van apparaten die op gas werken naar apparaten die op elektriciteit werken. Wil je alles weten over de perilex aansluiting? Lees dan snel verder, want in onze blog vertellen we er meer over.

Wat weet jij over lampen in huis aansluiten? In onze blog vertellen we je er alles over!

Wat is een perilex aansluiting?

Gelukkig is een perilex aansluiting eenvoudig te herkennen, want ondanks dat het op een normaal stopcontact lijkt is er een groot verschil aanwezig. Een perilex aansluiting heeft namelijk 4 in plaats van 2 contactpunten. Hier moet je dus ook een speciale stekker op aansluiten. Een perilex aansluiting is nodig wanneer je een elektrisch apparaat wilt aansluiten die veel stroom nodig heeft om te kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan een sauna, een elektrisch fornuis of een inductie kookplaat.

Waar vind je een perilex aansluiting?

Woningen die alleen van elektriciteit en niet van gas gebruik kunnen maken, zijn in de regel standaard uitgerust met een perilex aansluiting. Deze vind je doorgaans in de keuken waar je bijvoorbeeld een elektrisch fornuis of een elektrische kookplaat kunt plaatsen. In woningen waar je zowel voor elektriciteit als gas kunt kiezen, is een perilex aansluiting doorgaans niet standaard aanwezig. Heb je bijvoorbeeld een woning met gas en wil je een elektrisch in plaats van een gasfornuis plaatsen? Dan is de kans groot dat er nog een perilex aansluiting gemonteerd moet worden.

Wist je dat de deur van de meterkast vervangen helemaal niet zo moeilijk is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

Kun je zelf een perilex aansluiting monteren?

Je kunt een perilex aansluiting zelf monteren, maar dan moet je wel kennis van zaken hebben. Een perilex aansluiting heeft namelijk 3 fasen. Het traditionele stopcontact heeft er slechts 2. Door dit feit moet je dus de aders op een correcte manier aansluiten, maar je moet er ook rekening houden dat je een aparte groep of zelfs twee aparte groepen in de meterkast nodig hebt om een perilex aansluiting correct te installeren en te laten werken. Bij een foutieve montage heb je kans op kortsluiting met alle gevolgen nadien. Heb je weinig kennis van elektriciteit en wil je zeker weten dat de klus goed geklaard wordt? Huur dan een erkende elektricien in. Die is er immers in opgeleid om dergelijke aansluitingen correct te installeren.

Alles over de perilex aansluiting

Welke producten hebben in de regel een perilex aansluiting nodig?

Er zijn een aantal elektrische apparaten die meer stroom vergen en dus niet op een normaal stopcontact aangesloten kunnen worden. We hebben al even het elektrisch fornuis en de inductie kookplaat genoemd, maar denk bijvoorbeeld ook aan de sauna in huis of in de tuin of een centraal ventilatiesysteem. In de basis moet er dus ook een wandcontactdoos of een aansluiting gemonteerd worden als je van deze apparaten gebruik wilt maken. Bij woningen waar geen gas aanwezig is, wordt in de regel een perilex aansluiting in de keuken en op de plek van een fornuis gemonteerd.

Perilex stekkers

Een groep of extra groepen in de meterkast aansluiten en een wandcontactdoos monteren is slechts een deel van hoe perilex werkt en hoe het aangesloten moet worden. De apparaten moeten natuurlijk ook worden uitgerust met een perilex stekker. In de regel worden deze apparaten niet standaard met een stekker geleverd. Terwijl je bij de aanschaf van bijvoorbeeld een televisie of een koelkast altijd een apparaat met een stekker koopt. Bij elektrische fornuizen, kookplaten en ventilatiesystemen moet je de stekkers los aanschaffen en ook monteren. Dit moet evenals de perilex aansluiting zorgvuldig gebeuren. Dit kun je ook het beste overlaten aan een expert als je weinig kaas hebt gegeten van elektriciteit en perilex.

Is perilex hetzelfde als krachtstroom?

Feitelijk wel, want perilex heeft in de regel een 3-fase aansluiting nodig. Dat we beter kennen als krachtstroom. Krachtstroom komt het vaakst voor in de industrie, maar ook in woningen als je apparaten gebruikt die meer stroom vergen dan andere traditionele apparaten, zoals de televisie, de koffiezetter en de oplader van een laptop. Logischerwijs kun je deze apparaten ook zonder al teveel gedoe op een normaal stopcontact aansluiten. Dat kan met een keramische kookplaat of een elektrisch fornuis dus niet. Ten eerste krijgen ze niet alleen te weinig stroom en werken ze niet of niet goed, maar de perilex stekker past ook simpelweg niet op een normaal stopcontact. Een perilex stekker heeft in de regel ook 5 pinnen die dus ook alleen op een perilex aansluiting aangesloten kan worden.

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over de waarde in jouw huis behouden. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Comments are closed.