Als zelfstandig ondernemer kun je prima thuiswerken. Je bent je eigen baas en bepaalt immers zelf waar je werkt. Alhoewel het heerlijk is om deze vrijheid te hebben kleven er ook wel nadelen aan. Je hebt immers geen collega’s om je heen en de verleiding is groot om tussendoor allerlei andere dingen te doen dan waar je je eigenlijk mee bezig moet houden. En dan is er nog de werkplek. Het is verleidelijk om met de laptop aan de keukentafel te gaan zitten maar of je daardoor nu echt productief bent? Met een paar simpele aanpassingen kun je thuis prima aan het werk en verandert je woonkamer niet in een kantoor.

Huis verbouwen?

Het meest ideale voor thuiswerken is een eigen ruimte in de woning. De zolder, logeerkamer of garage ligt het meest voor de hand. Maar niet iedereen is gezegend met een extra ruimte in huis die zomaar over is. Heb je wel een ruime woonkamer en de mogelijkheden om deze uit te bouwen dan is dit een goede optie. Wanneer je kiest voor een uitbouw met een glazen schuifwand kan je deze later als serre of tuinkamer gebruiken. Voor nu is het een zalige plek om te werken. Tijdens je pauze, die je ook als thuiswerker regelmatig moet nemen, stap je zo de tuin in om een frisse neus te halen. Een andere optie is om spullen die je nu in de garage of op zolder hebt liggen op te slaan in een externe opslagruimte. Voor een klein huurbedrag huur je al zo’n box en sla je er je kampeer- of wintersportbenodigdheden schoon, droog en veilig op.

Richt je werkplek gezellig in

Een thuiswerkruimte mag best gezellig worden ingericht. Behalve de benodigdheden zoals een kast, bureau en bureaustoel kan je er een persoonlijke touch aan geven. Een paar mooie planten, fotolijstjes met daarin foto’s van je geliefde gezin, een fraai kunstwerk aan de muur en een heerlijke relaxstoel. En natuurlijk mag een klein koelkastje en een koffiezetapparaat niet ontbreken. Ontvang je vaak zakelijke relaties? Dan kun je mokken bestellen waarop je jouw bedrijfslogo- of naam laat drukken. Komt wel net zo professioneel over. Of je laat bekers bedrukken die je relaties na afloop van de meeting, gevuld met verse koffie, tijdens de terugreis mee kunnen nemen. Zo hebben ze een leuk en herbruikbaar aandenken aan jouw onderneming.

Houd werk en privé gescheiden

Ook al werk je in een afgescheiden deel van de woonkamer; maak je gezinsleden duidelijk dat je niet gestoord wil worden. Wanneer je nog kleine kinderen hebt zorg dan dat je oppas hebt. Juist zij kunnen je afleiden waardoor je ’s avonds nog door moet om bepaalde deadlines te halen. Probeer zoveel mogelijk een normale werkdagindeling aan te houden. Door een goede balans tussen werk en privé ben je productiever en krijg je veel meer energie. Kun jij de volgende dag weer fris en fruitig een nieuwe thuiswerkdag tegemoet zien.

Comments are closed.