Niet iedereen vindt de deuren voor de meterkast die standaard in een huis zitten even mooi. De meterkast is misschien niet de ruimte in huis waar je het meest naar omkijkt. Maar de deur die voor de meterkast zit is vaak wel een van de eerste dingen die je ziet als je je huis binnenkomt. En net als de voordeur is de deur van je meterkast dus een vorm van een visitekaartje van je eigen huis. We weten allemaal dat een eerste indruk belangrijk is. Dus vergeet zeker niet om de deur van je meterkast ook op te knappen. Dit is tegelijk een klusje wat veel plezier oplevert en relatief weinig tijd kost. 

Je kunt de oude deur vervangen met een gewone binnendeur zoals in de rest van je huis. Je kunt er ook een schuifdeur voorzetten of een ander origineel idee voor bedenken. De meterkast is wel een plek in huis waar je misschien niet de meest gekke capriolen uit wil halen. De hoeveelheid bedrading en systemen die hier lopen maken hele bijzondere klusprojecten wat ingewikkeld. Het is ook belangrijk om de voorschriften voor je meterkast in het achterhoofd te houden. Een mooie deur voor de meterkast is leuk, maar het moet wel veilig blijven. Ik loods je graag door door het vervangen van je meterkast deur heen. 

Wat weet jij over het vervangen van sloten? In onze blog vertellen we je er alles over!

Risico’s meterkast

Uit onderzoek van BouwKennis in 2016 blijkt dat 87% van de Nederlanders vindt dat hun meterkast veilig tot zeer veilig is. Dat zou positief moeten zijn, maar uit datzelfde onderzoek blijkt dat 20% van de ondervraagden niet weet of en hoe vaak de meterkast gecontroleerd wordt. Van de mensen die dat wel weten, geeft 41% aan dat de meterkast nooit wordt nagekeken. Gelukkig zijn de meeste elektrische installaties in Nederland relatief veilig. Maar dat betekent niet dat het helemaal risicoloos is. Als er sprake is van een defect in een kabel, losgetrilde schroeven, een verkeerd geïnstalleerd stopcontact of overbelasting van het netwerk kunnen er storingen ontstaan. 

Als de stoppen-of groepenkast niet goed werkt en de stroom dus niet uitvalt, kan dit ernstige gevolgen hebben. In het beste geval is er alleen materiële schade aan het huis. Helaas kunnen er ook gewonden of doden vallen. Dit is dan vaak een gevolg van stroom schokken of brand die is begonnen in de meterkast. Als de kunststof van de groepenkast smelt en op de kunststof gasleiding terecht komt, dan resulteert dit altijd in een grote brand. Als je dus bezig gaat met je meterkast, zorg dat je dit veilig doet. Wellicht kun je je meterkast nog wel veiliger maken, als je toch bezig bent!

Wist je dat snoeren wegwerken helemaal niet zo moeilijk is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

Veiligheidsvoorschriften

Het is dus belangrijk om je aan de veiligheidsvoorschriften van een meterkast te houden. Maar wat zijn die voorschriften precies? De meterkast moet vanaf de voordeur direct bereikbaar zijn door een hal of gang. De afstand tussen de voordeur en de meterkast mag maximaal drie meter zijn. Als dit toch meer is, dan zijn er aanvullende voorschriften. Hulpdiensten moeten bij calamiteiten makkelijk kunnen ingrijpen. De meterkast en de voordeur moeten dus op hetzelfde niveau liggen. Zorg dat de meterkast ook vorstvrij is. De afstand tussen radiatoren en de meterkast moet minimaal 50 centimeter zijn. Naast voorschriften voor de positie van de meterkast, zijn er ook regels over de afmetingen. De meterkast moet minimaal een afmeting hebben van 35 cm x 77 cm x 240 cm (diepte, breedte en hoogte). De deuropening moet minimaal 70 cm x 210 cm zijn. Houdt daar dus rekening mee met het vervangen van de deur! De meterkast moet ook op slot kunnen. Als de meterkast ook gasvoorzieningen heeft dan moet er ventilatie aanwezig zijn. Als de meterkast gesloten is, dan moeten er aan de bovenkant en aan de onderkant ventilatiespleten worden gemaakt. Deze moeten beide minimaal 100 cm2 doorlaten. Deze spleten zitten maximaal 20 cm van de bovenkant van de deur en maximaal 20 cm van de vloer. 

Opties voor meterkastdeuren

Goed, nu we alle veiligheidsvoorschriften gehad hebben. Heb je meer een beeld van wat er mogelijk is aan deuren voor je meterkast. Je kunt dus heel goed kiezen voor een houten deur, zoals je ook in de rest van je huis hebt. Het is alleen belangrijk om te onthouden dat de deur op slot moet kunnen en dat je ventilatiestroken aan moet brengen. Vergeet ook niet dat de deur nog in de juiste maat moet worden gezaagd. Een mooie houten schuifdeur is ook zeker een optie! Deze sluiten vaak niet volledig aan, dus de ventilatiestroken heb je dan al geregeld. Houdt bij een schuifdeur wel rekening met de minimale doorgang als de deur open is en met het feit dat de deur op slot moet kunnen!

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over de perilex aansluiting. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Comments are closed.