Kleur doet iets met je emotie. Van de ene kleur word je vrolijk, van de andere rustig, weer een andere kleur kan agressie opwekken. Hoewel het gevoel dat een kleur opwekt voor iedereen persoonlijk is, is er een aantal algemene regels.

Ben jij van plan je interieur een make-over te geven? Denk dat goed na over de kleuren die je gaat gebruiken, en wat deze met het interieur en jouw humeur doen. Onderstaand vijf kleuren voor je interieur, welke emotie ze oproepen en hoe je ze in je interieur kunt gebruiken.

Rood

De kleur rood staat voor kracht. Het is ook de kleur van opvallen. Verkeersborden zijn rood omdat ze de aandacht willen trekken en je voor iets willen waarschuwen. Verder wordt rood geassocieerd met warmte, liefde en opwinding. Negatieve associaties zijn agressie en dominantie.

Wil je voor een warme look in de kamer? Kies dan voor zachtrode of roze muren met een paar accessoires in een donkere tint rood, zoals een plaid of kussens. Hoe meer fel rood je toevoegt aan een interieur, des te zelfverzekerder komt je inrichting over, maar het kan ook agressief overkomen.

Blauw

De kleur blauw staat voor rust. Het is de kleur van de lucht en de zee. Het is de kleur van vertrouwen, van stabiliteit en loyaliteit. Ook kan het conservatief, zakelijk en afstandelijk over komen. Wil je een rustgevende look in je woonkamer? Kies dan voor witte of zachtblauwe muren. Eén muur donkerblauw verven kan prima maar breng wat tegengewicht door lichtblauwe terug te laten komen in de rest van het interieur, bijvoorbeeld door licht blauwe gordijnen op te hangen, de kleur terug te laten komen in meubelbekleding of door een kastje in deze tint te schilderen.

Groen

De kleur groen staat voor ontwikkeling. Het is de kleur van leven en harmonie. Maar het kan ook geassocieerd worden met jaloezie, bederf en verval.

Wil je een kalmerende uitstraling geven aan je interieur? Kies dan voor zachtgroene tinten en combineer deze met bijvoorbeeld lichtblauw en zacht oranje. Zacht groene plafonds en muren gecombineerd met een licht blauwe meubelbekleding bijvoorbeeld, of door zacht oranje gordijnen te kopen. Wil je meer indruk maken, kies dan voor een paar hardgroene accenten in de vorm van accessoires.

De mooiste kleuren voor je interieur

Oranje

De kleur oranje staat voor speelsheid. Het wordt geassocieerd met warmte en vriendelijkheid. Het kan ook goedkoop, kinderlijk of frivool gevonden worden.

Wil je een opwekkende, vrolijke uitstraling in je interieur? Kies dan voor oranje elementen. Let er op dat de kleur, zeker als hij fel is, overheersend kan zijn. Beter kies je voor een aantal elementen verspreid over de ruimte. Gebruik je oranje in een zachtere vorm of als diep oranje, combineer het dan met aardetinten voor een rustige, warme uitstraling.

Grijs

De kleur grijs staat voor tijdloosheid. Het is een neutrale, strakke kleur die rust geeft. Maar het kan ook overkomen als onverschillig en saai.

Wil je een strak, rustig interieur dan kies je voor grijstinten. Omdat de kleur zich makkelijk laat combineren met verschillende andere kleuren in het verstandig om kleuraccenten in de ruimte aan te brengen, bijvoorbeeld in de vorm van een vloerkleed, kussens of zelfs een hele muur om te voorkomen dat een woonkamer als saai wordt gezien.

Comments are closed.