Ze verschijnen steeds meer en meer waardoor je er haast niet meer omheen kunt; zonnepanelen. Zonnepanelen worden steeds populairder en daarom is het niet zo vreemd als je ze zelf ook aan het overwegen bent. Denk je er over na om ook voor zonne-energie te kiezen? Dan is het goed om zowel de voordelen als de nadelen te kennen. Op deze manier kun je ze tegen elkaar afwegen om zo te bepalen wat voor jou de beste keuze is!

Milieuvriendelijk

De voordelen vormen (hoe verrassend) de redenen waarom steeds meer mensen voor zonnepanelen kiezen. Een voordeel waarmee je dan vast ook al wel bekend bent is het milieuvriendelijke aspect. Zonnepanelen wekken zonne-energie op en dat is een duurzame vorm van energie. Jouw huishouden zal door zonnepanelen gebruik maken van ‘groene stroom’, waardoor jij ook jouw steentje bijdraagt aan het milieu. 

De voor- en nadelen van zonnepanelen

Geld besparen

Een ander voordeel van zonnepanelen is dat je geld bespaart. De zon geeft als het ware gratis energie en dat betekent dat de kosten van jouw energierekening lager worden. Zeker in deze tijden is dat geen overbodige luxe. De investering heb je binnen ongeveer 10 jaar terug verdient en zonnepanelen gaan tot wel 25 jaar mee, waardoor je 15 jaar lang gratis energie hebt. 

Woning stijgt in waarde 

Wanneer je zonnepanelen installeert betekent dat ook dat jouw huis meer waard wordt. Dat heeft allemaal te maken met het energielabel van de woning. Hoe energiezuiniger jouw woning is, een des te beter energielabel je krijgt en dat zie je terug in de waarde van het huis. Daarnaast betekenen zonnepanelen ook lagere maandlasten waardoor het aantrekkelijk is voor kopers om jouw huis te kopen. 

De voor- en nadelen van zonnepanelen

Investering 

Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan zonnepanelen. Je kunt dan misschien in de loop van de jaren flink wat geld besparen, maar het is een hele investering om zonnepanelen te laten installeren. Wat dit gaat kosten is natuurlijk wel afhankelijk van de zonnepanelen die je uitkiest.

Het uiterlijk 

Daarnaast zijn zonnepanelen ook erg goed zichtbaar op het dak waardoor de woning er minder mooi uit komt te zien. Dit is natuurlijk erg persoonlijk, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Je wil je er later natuurlijk niet aan gaan storen. 

De voor- en nadelen van zonnepanelen

Aanpassingen in de meterkast

Wanneer je meer dan drie zonnepanelen gaat gebruiken moet er ook een aantal dingen aangepast worden in de meterkast. Gelukkig hoeft zo’n aanpassing maar één keer te gebeuren, maar het is wel iets wat moeite kost en weer te voelen is in de portemonnee.

Comments are closed.