Als je aan het overwegen bent om een houtkachel te nemen, zijn er meerdere soorten kachels waar je voor kunt kiezen. Houtkachels zijn op dit moment helemaal in. Door de hoge gasprijzen zijn mensen op zoek naar alternatieven. Bovendien stoot een houtkachel relatief weinig schadelijke stoffen uit, waardoor het ook nog eens beter is voor het milieu. Bovendien ziet een houtkachel er stoer, rustiek en authentiek uit. Met behulp van hout wordt er voor warmte gezorgd. Eén van de opties waar je voor kunt kiezen, is een inbouwhaard. Waarom dit één van deze betere keuzes is, vertellen we je hieronder in deze blog.

Een inbouwhaard neemt minder ruimte in beslag

Je kunt kiezen voor een houtkachel die op zichzelf staat. Natuurlijk hebben dergelijke modellen ook zo hun voordelen, maar compactheid qua ruimte is er niet één van. Een houtkachel staat los en neemt dus behoorlijk wat ruimte in beslag. Kan dat niet beter en compacter? Ja, dat kan zeker. Een inbouwhaard is deze compactere variant, omdat het grootste gedeelte van de kachel zich in de muur bevindt. Hierdoor neemt de kachel geen ruimte op binnen een vertrek. Hierdoor hou je meer ruimte over voor andere dingen, bijvoorbeeld een vaas of een leuke plant. Deze compactheid beschouwen wij als een groot voordeel van een inbouwhaard. 

Meerdere modellen inbouwhaard

Bijkomend voordeel is dat je ruim de keuze hebt als je op zoek gaat naar een inbouwhaard. Je zoekt natuurlijk wel naar een model dat past bij de rest van je interieur. Inbouwhaarden zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar bij diverse leveranciers. Een goed voorbeeld van een type inbouwhaard waar je voor kunt kiezen is een elektrische haard inbouw. Bij deze variant wordt de kachel met behulp van elektriciteit aangedreven. Alsnog kun je bij deze variant genieten van het schouwspel dat de dartele vlammetjes je opleveren. Dat creëert een hoop sfeer binnen een vertrek. Bovendien zorgt een elektrische inbouwhaard voor genoeg warmte tijdens de koudere dagen van het jaar.

Efficiënter dan een open haard

Het kan zijn dat je zit te twijfelen tussen een houtkachel die los staat en een inbouwhaard, maar het is ook mogelijk dat je nog twijfelt tussen een inbouwhaard en een open haard. Een enorm voordeel van een inbouwhaard is het feit dat er een hoger rendement wordt behaald. Een open haard behaalt maar met moeite een rendement van 20%, en dat is op een goede dag. Een inbouwhaard behaalt zonder problemen een rendement van 80%. Immers gaat er bij een open haard veel warmte verloren door de openheid, wat bij een inbouwhaard niet het geval is.

Comments are closed.