Als je een mooie voorraad wijn hebt liggen, wil je daar natuurlijk ook zo veel mogelijk van genieten. Wijn dient altijd op een bepaalde temperatuur bewaard te worden, zodat de smaak optimaal is en zodat de wijn direct uitgeserveerd kan worden. Het is daarom aan te raden om wijnflessen altijd in een speciale wijnkoelkast te bewaren. Aan een wijnkoelkast zitten verschillende voordelen verbonden die jouw wijn alleen maar ten goede komen. Benieuwd naar wat deze voordelen precies zijn? Lees dan snel verder!

Wat weet jij over een buitenkeuken kopen? In onze blog vertellen we je er alles over!

1. Zorgt voor een constante temperatuur

Een wijnkoelkast zorgt ervoor dat de wijn altijd op een constante temperatuur bewaard wordt. Deze constante temperatuur zorgt ervoor dat de wijn langer bewaard kan worden doordat de smaak van de wijn een stuk langer goed blijft. Als je een wijn bewaard op kamertemperatuur, zal de wijn sneller rijpen wat de houdbaarheid verkort. Bewaar wijnen daarom in een inbouw wijnkoelkast met een temperatuur tussen de 10 en 13 graden Celsius, tenzij dit anders staat aangegeven op het etiket. Je kunt een wijnkoelkast eenvoudig op de juiste temperatuur instellen en soms zelfs in verschillende zones met verschillende temperaturen indelen. De temperatuur zal door de wijnkoelkast continu in de gaten gehouden worden en invloeden van buitenaf, zoals een hittebron die in de buurt staat, zullen geen invloed meer hebben op de wijn.

Wist je dat een verschil tussen een draadloze thermostaat en een slimme thermostaat helemaal niet zo veel is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

2. Je kunt de wijn direct op temperatuur uitserveren

Een ander voordeel van een wijnkoelkast is dat de wijn altijd op de juiste temperatuur uitgeserveerd kan worden. De smaak van de wijn komt hierdoor optimaal tot zijn recht. Dit komt doordat de wijn in de wijnkoelkast al op de juiste temperatuur ligt opgeslagen. Voor de meeste direct te consumeren wijnen kun je altijd dezelfde temperatuur hanteren bij het bewaren als het uitserveren. Je hoeft de wijn dus niet nog even te koelen of op te laten warmen. Met een wijnkoelkast hoef je er voortaan dus niet meer aan te denken om de wijn op tijd even apart te zetten of uit de koelkast te halen voordat je deze wilt gaan uitserveren. 

3. Optimale luchtvochtigheid en optimale luchtcirculatie 

Nog een voordeel van een wijnkoelkast is dat je de wijnflessen rustig kunt laten liggen in een omgeving die goed geventileerd is. De luchtstroom is hierdoor altijd optimaal, wat de kwaliteit van de wijn ten goede komt. De wijnen liggen niet meer op de tocht, waardoor de wijnen zich beter kunnen ontwikkelen. Naast dat de luchtcirculatie optimaal is, is ook de luchtvochtigheid in een wijnkoelkast optimaal. Je wilt een wijn niet in een te droog klimaat bewaren, aangezien de kurk dan uit kan gaan drogen. Een kurk die uitgedroogd is breekt een stuk sneller en zorgt er daarnaast voor dat er te veel zuurstof bij de wijn kan komen, waardoor de wijn gaat oxideren en de smaak erg hard achteruit gaat. 

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over een wijnkoelkast. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Comments are closed.