In de hypotheekregels staat tegenwoordig dat u uw hypotheek binnen 30 jaar volledig moet aflossen. U krijgt dan minder of zelfs geen renteaftrek. Als u na 2013 uw eerste hypotheek heeft afgesloten en nu wilt verhuizen, krijgt u vaak te maken met een tegenvaller. U kunt vanwege ‘uw hypotheekverleden’ niet zoveel geld lenen als u nodig heeft om die nieuwe woning te kopen. Hier is hoe we helpen.

Regels van een hypotheek

hypotheek hebben afgesloten. Dit is voor een bedrag van 200.000 euro, met een rente van 2% en dat betaal je in 30 jaar terug via een annuïteitenhypotheek. Nu wilt u een nieuwe hypotheek afsluiten. Er wordt dan rekening gehouden met uw huidige hypotheek. Dat is nu zo’n 170.000 euro. U had dit bedrag dus binnen 24 jaar volledig moeten terugbetalen; je hebt hem tenslotte al 6 jaar Met je salaris op zak ga je naar de hypotheekbemiddelaar. Uw jaarinkomen is € 50.000 en u heeft momenteel een hypotheek met een looptijd van 24 jaar. Je zou ongeveer € 205.000 kunnen lenen.

Wat weet jij over een persoonlijke lening aanvragen? In onze blog vertellen we je er alles over!

Op deze manier leen je meer

U kunt er ook voor kiezen om meer geld te lenen bij uw huidige hypotheekverstrekker. In plaats van terug te betalen in de huidige looptijd, kunt u deze verlengen met nog eens 30 jaar of zo. Er is echter één kanttekening bij dit idee: u moet belasting betalen over de opgebouwde rente over de rest van uw lening. Maar: met de lage rente van vandaag is de rentekostenaftrek ook vrij beperkt. Gemiddeld bespaar je ongeveer een paar euro per maand

Kiest u ervoor om uw nieuwe hypotheek niet in 24 jaar af te lossen, maar over 30 jaar, dan kunt u meer dan 215.000 euro lenen. Als u een hoger inkomen heeft dan het mediaan-netto-huishoudinkomen in uw regio, is het verschil nog groter.

Wist je dat geld besparen op je vaste lasten helemaal niet zo moeilijk is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

Overleg met je hypotheekadviseur

Uw hypotheekadviseur kan u helpen bepalen wat het beste is voor uw financiële situatie. Hierbij enkele overwegingen: – Wilt u rekening houden met uw huidige hypotheektermijn? – Wilt u renteaftrek blijven ontvangen? Overweeg een nieuwe hypotheektermijn van 30 jaar te nemen en de renteaftrek te verliezen. U kunt renteaftrek krijgen zolang u de huidige hypotheek heeft. U hoeft geen nieuwe hypotheek te nemen om deze te behouden, alleen een langere looptijd!

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over het kopen van een huis. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Write A Comment