Ben je van plan om dit jaar je eerste huis te kopen of jouw huidige woning te verkopen en een nieuw huis te kopen? Dan is het natuurlijk wel verstandig om eerst weer even onderzoek te doen naar hoe de woningmarkt er momenteel bij staat. Je wil uiteraard niet onvoorbereid te werk gaan, zeker niet in deze tijd. Gelukkig gaat de huizenmarkt wel weer een gunstige kant op vergeleken met de afgelopen jaren, maar er is nog steeds veel om rekening mee te houden. Wat die dingen zijn? Dat vertellen we je in dit artikel!

Hoe begin je de zoektocht?

We raden je aan te beginnen bij het helder krijgen van waar je naar op zoek bent en binnen welk budget. Je kunt op internet berekenen wat het maximale bedrag is dat je aan hypotheek kunt krijgen, maar dit is vaak niet zo nauwkeurig. Het is daarom altijd beter om een adviesgesprek te plannen bij een hypotheekadviseur. Een adviseur weet namelijk precies welke soorten inkomens je wel en niet mee mag nemen voor de hypotheek en voor welk deel. Na zo’n hypotheekgesprek heb je dus een duidelijk beeld van het maximale bedrag dat je kunt lenen voor jouw nieuwe woning. Nu hoef je alleen nog maar te bepalen in welke woonplaatsen je eventueel wel wil gaan wonen en dan kun je al erg specifiek gaan zoeken. Zoek je echt in een specifieke stad of een bepaald dorp? Ga dan in gesprek met een plaatselijke makelaar. Zij kennen de omgeving en weten precies of er woningen te koop zijn die bij jouw zoekprofiel passen. Vooral in populaire plaatsen is dit aan te raden. Met de hulp van een makelaar uit Eindhoven zul je hier makkelijker een woning vinden, aangezien die makelaar de stad door en door kent. 

Bezichtigingen en onderzoek 

Mensen denken al snel dat ze alleen naar een huis moeten gaan kijken als ze echt serieus geïnteresseerd zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Als je gewoon benieuwd bent hoe bepaalde aspecten van een huis er in het echt uitzien, is dit een goede manier om te gaan kijken. Zo krijg je een beter beeld van wat je wel en niet zoekt in een huis en kun je in het vervolg nog specifieker zoeken. Heb je een huis gevonden waar je graag op wil bieden? Doe dan goed onderzoek naar de prijzen waarvoor huizen in de buurt verkocht zijn en wat de bieding trends zijn in de woonplaats en omgeving. Op die manier kun je beter inschatten of je over moet bieden op een huis of juist onder zou kunnen bieden.

Comments are closed.