Geuren doen meer met ons dan je misschien zou denken. Een groot deel van ons geheugen is gekoppeld aan geur en verschillende geuren kunnen effect hebben op onze gemoedstoestand. Het is niet voor niets dat aromatherapie iets is dat steeds populairder wordt voor mensen als manier om te ontspannen of om zich beter te voelen. Maar waarom is geur zo belangrijk voor ons? En hoe werkt dit proces? Daar gaan we het in dit artikel over hebben!

Wat weet jij over meer sfeer in huis creëren? In onze blog vertellen we je er alles over!

Geuren in combinatie met het geheugen

Van ons eerste tot zesde levensjaar bouwen we vooral herinneringen op in combinatie met geuren. Als je nu iets ruikt, is de kans groot dat je dit onbewust associeert met een herinnering uit je kindertijd. Dit kan erg positief zijn, maar helaas ook negatief. Wanneer mensen herinneringen hebben verdrongen, kunnen deze ook terugkomen door middel van geur. Wat je ruikt heeft dus meer invloed op je dan je misschien zou denken. Daarnaast heeft geur een sterke connectie met de sfeer in een ruimte. Een frisse geur, zoals citroen, geeft al snel de indruk dat een ruimte erg schoon is. Een geur zoals appeltaart of kaneel zorgt voor een gemoedelijke sfeer. Als mensen een huis willen verkopen, bakken ze wel eens appeltaart voor de bezichtigingen. Die geur heeft namelijk invloed op hoe iemand het huis zal zien.

Een lekkere geur in huis: zo belangrijk is het voor ons humeur

De werking van geur op het limbische systeem

Het limbische systeem is een oud onderdeel van de hersenen dat te maken heeft met emotie, motivatie, genot en (emotioneel) geheugen. De meeste dieren hebben een goed ontwikkeld limbisch systeem, aangezien het gekoppeld is aan het overlevingsinstinct. Via dit systeem gaan geuren naar het onderbewustzijn en hierdoor komen er bepaalde emoties los. Bij aromatherapie worden geuren bewust ingezet om invloed te hebben op dit systeem, maar dan op een positieve manier. Het kan onder andere een positief effect hebben op depressies, angsten, autisme, concentratiestoornissen en dementie.

Wist je dat je balkon inrichten helemaal niet zo moeilijk is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

De werking van aromatherapie en essentiële oliën

Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van natuurlijke etherische olie met diverse geuren. Deze oliën hebben een direct effect op de hersenen waardoor er stoffen vrijkomen die onze gevoelens kunnen beïnvloeden. Op die manier kan pijn onderdrukt worden, zowel lichamelijke als emotionele pijn. De oliën bevatten werkzame moleculen die verschillende uitwerkingen hebben op de hersenen en dus ook op ons lichaam en onze emoties. Je kunt eenvoudig zelf aromatherapie toepassen in je woonkamer. Het enige dat je nodig hebt zijn de juiste oliën en stijlvolle aroma diffusers. Heb je last van angsten? Ga dan voor geuren zoals ceder, roos, bergamot, mandarijn, sinaasappel, roomse kamille of sandelhout. Wil je meer lichamelijke en geestelijke ontspanning? Kies dan voor lavendel, kamille, marjolein en neroli. Wil je minder verlegen zijn of heb je last van een verminderd libido? Ga dan voor scharlei, jasmijn en patchouli.

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over 5 tips voor een koel huis deze zomer. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Comments are closed.