Hoewel het idee van het kopen van een huis acceptabeler is dan het huren van een huis, zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Bent u van plan 30 jaar in dezelfde woning te wonen? Wat gebeurt er als u uw baan verliest en uw hypotheeklasten niet meer kunt betalen? Over het algemeen kan huren de betere keuze zijn, afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden.

De voordelen van het kopen van een huis worden vaak aangeprezen. Vaak worden termen als “hypotheekrenteaftrek” en “eigen vermogen” genoemd. Maar is dit eigenlijk wel een goede investering?

Wat weet jij over een vastgoedlening aanvragen? In onze blog vertellen we je er alles over!

Is een huis aanschaffen wel een investering?

Er zijn een aantal definities voor ‘beleggen’ online en ze lijken in grote lijnen op elkaar. Deze definities omvatten een opoffering van geld, tijd of mankracht om winst op lange termijn te behalen. Markten gaan op en neer, maar dat is niet het enige dat van invloed is op uw belegging. U kunt uw huis voor meer of minder verkopen dan waarvoor u het heeft gekocht.

Het is niet omdat u uw huis niet hebt verkocht, dat u er geen winst op ontvangt. U ziet de vergoeding pas nadat de verkoop is voltooid. Zolang u in uw huis woont, ontvangt u geen rendement. Dit is vergelijkbaar met wanneer iemand zijn geld steekt in sparen, beleggen en andere investeringsmogelijkheden zoals bedrijven. Ik zou het technisch gezien geen investering willen noemen. U krijgt geen winst, geen extra dividend en niets als u uw geld aan onroerend goed uitgeeft. Wanneer u echter een huis te huur koopt, wordt het een investering. Maar wat als u dat geld in plaats daarvan aan uw eigen huis zou uitgeven?

Wist je dat geld besparen op je vaste lasten helemaal niet zo moeilijk is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

Er zijn ook een aantal nadelen

Hoewel dit misschien een goed idee is, denk ik niet dat het in de categorie ‘investeringen’ zou moeten vallen. Eigenwoningbezit brengt veel voordelen met zich mee, maar ook enkele nadelen.

  • Wel eens van restschuld gehoord? Het is een term die wordt gebruikt wanneer een eigen woning een openstaand saldo heeft nadat de hypotheek is afgelost. Er doen veel horrorverhalen de ronde over mensen die tienduizenden euro’s schuldig zijn aan dit soort schulden.
  • Grotere schulden. Wanneer u merkt dat u uw woonlasten niet kunt betalen en deze moet uitstellen, zullen de kosten voor een huiseigenaar aanzienlijk hoger zijn dan voor een appartementsbewoner, ook al zijn de maandelijkse huur en hypotheekbetalingen identiek
  • Een spaarpotje nodig. Stel dat u een dak moet vervangen of dat uw spaargeld slinkt. Dat is niet zo goed nieuws voor de toekomst als je de reparaties niet bij kunt houden.

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over de waarde van jouw huis. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Write A Comment