Wanneer je een huis hebt gekocht, is het hele gebouw en de tuin van jou. Dat is een heerlijk gevoel; je mag nu eindelijk je huis vormgeven zoals jij dat wilt! Bij het hebben van een eigen huis komt echter wel wat verantwoordelijkheid kijken. In dit artikel bespreken we waar je aan moet denken, zodat jij precies weet wat je kunt verwachten nu je een koophuis hebt. 

Onderhoud van het huis

Huiseigenaar zijn betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het goed bijhouden ervan. Er is geen woningcorporatie, huisbaas of ouder meer die ervoor zorgt dat alles netjes blijft en er op tijd onderhoud plaatsvindt aan het huis. Sommige dingen kun je uit handen geven, zoals een jaarlijkse controle op het dak, die je gemakkelijk laat doen door een dakdekker Eindhoven. Een dakdekker kan zien of er eventueel schade is en dit direct voor je oplossen. De cv-ketel laat je het beste nakijken door de monteur van het installatiebedrijf en renovaties geef je uit handen aan een bouwbedrijf. Gelukkig kun je ander, klein onderhoud zelf uitvoeren, zoals het witten van muren wanneer ze geel worden, het vervangen van rookmelders en het plaatsen van nieuwe toiletbrillen als de oude kapot zijn gegaan.

Verduurzaming

Heb je een oud huis gekocht? Dan is het een goed idee om te investeren in het verduurzamen van je huis, omdat Nederland in de toekomst van het gas af wil. Zo kun je door middel van subsidie vanuit de gemeente zonnepanelen laten plaatsen, de cv-ketel vervangen door een warmtepomp en gaan koken op inductie. Ook het installeren van vloerverwarming is een goede manier van verduurzamen. Verduurzaming heeft niet alleen als voordeel dat je milieubewust huiseigenaar bent, maar het zorgt er ook voor dat de waarde van je huis stijgt, wat gunstig uit kan pakken bij een eventuele verkoop. Je bespaart als bewoner bovendien een hoop geld door te verduurzamen; het is een investering die zichzelf na verloop van tijd terugverdiend.

Vergeet de tuin niet

Heerlijk, je eigen tuin! De hoeveelheid aan onderhoud, daar je had misschien niet aan gedacht toen je het huis kocht. Of je nu een onderhoudsvriendelijke tuin hebt of één met veel gras en groen, je zult in het voorjaar, de zomer en het najaar toch echt onkruid moeten wieden. Het ziet er niet alleen netjes uit, maar het beschermt je tegels ook tegen uitzetten en barsten. Gras moet je tijdig maaien, omdat de conditie van het gras anders aardig achteruit gaat, wat ervoor kan zorgen dat het gaat rotten en je jouw grasveld uiteindelijk weg moet halen. Planten en heggen snoei je in maart en oktober en ook de aanleg van je tuin doe je het beste in deze maanden. Het vergt even wat gewenning en moeite, maar een mooie tuin is het onderhoud zeker waard!

Comments are closed.