Lang niet elk huishouden heeft tegenwoordig meer een vaste telefoonaansluiting in huis. De mobiele telefoon lijkt de vaste huistelefoon soms overbodig te maken. Toch heeft een vaste telefoonaansluiting nog wel een aantal voordelen ten opzichte van de mobiele telefoon. Thuis heb je altijd bereik en kun je altijd bellen. Met een vaste telefoonlijn ben je ook beter te vinden, omdat vaste nummers in het telefoonboek worden opgenomen. Zo kan die oud-collega of oud-klasgenoot nog eens weer contact zoeken! Verder zijn de kosten om naar een vaste lijn te bellen relatief lager. Ook naar het buitenland bellen is dan vaak goedkoper! Een vaste telefoonlijn in huis kan dus erg handig zijn. Ook wanneer de mobiele telefoon leeg is, kan een back-up telefoon erg goed van pas komen. En stiekem staat een mooie klassieke telefoon ook erg hip ;). Wil je toch een vaste telefoonlijn in huis? Dan deel ik graag wat tips!

Telefoonmodel

Zoals ik zei kan een vaste telefoon een leuk effect geven in je huis. De vaste telefoon bestaat al een hele tijd. Daardoor zijn er veel verschillende modellen en ontwerpen ontwikkeld. Voor elke smaak en wensen is er dus wel een geschikte vaste telefoon te vinden! Daarnaast doen veel mensen hun vaste telefoon juist weg. Hierdoor zijn er veel leuke vintage modellen te vinden op online marktplaatsen of in de kringloopwinkel! Wie weet kun jij wel een klassieke draaitelefoon op de kop tikken. Dan alleen nog even uitzoeken hoe dat ook alweer werkte. Wil je liever een modernere variant van de vaste telefoon? Ook die worden nog steeds doorontwikkeld. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een moderne draadloze telefoon met extra lange batterij. 

Wat weet jij over tips voor een koele zomer thuis? In onze blog vertellen we je er alles over!

Telefoonaansluiting

Als je een prachtig model hebt gevonden, wordt het tijd om de telefoon aan te sluiten! Je telefoonaansluiting komt meestal je huis binnen in de meterkast. Eerst even de meterkast opspeuren dus. Zoek in je meterkast naar het Infrastructuur Randapparatuur (ISRA) punt. Wanneer je deze niet kunt vinden, zit het aansluitpunt waarschijnlijk in de woonkamer. Je herkent deze als een stopcontact met vier punten. Welke soort aansluiting je in de woning hebt is afhankelijk van de leeftijd van de woning. Voor verschillende aansluitingen zijn ook verschillende telefoondraadjes nodig. Controleer dus eerst welk aansluitingspunt je hebt voordat je een telefoondraad aanschaft. Het gaat vaak of om een vierpunts stekker of om een ministekker. Als je de juiste telefoondraad hebt gevonden is het een kwestie van inpluggen!

Wist je dat je woning een make over geven helemaal niet zo moeilijk is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

Abonnementen

Als je de juiste telefoonstekker hebt gevonden staat er nog één ding tussen jou en je vaste telefoonlijn. Je moet nog wel even het juiste telefoonabonnement afsluiten. Een tijd lang was een vaste telefoonlijn automatisch onderdeel van een all-in-one pakket bij alle providers. Nu het gebruik van de vaste telefoon terugloopt is dit abonnement niet meer automatisch inbegrepen. Een basis telefoonabonnement kost ongeveer 4,50 euro per maand. Dit is aan te vullen met internet en televisie. Een telefoonabonnement met meer opties kost tussen de 14 euro en 35 euro. De keuze voor het abonnement hangt sterk af met wat jouw behoeften zijn. Wil je regelmatig lange telefoongesprekken voeren met vrienden of familie in het buitenland? Dan is een provider die goedkope belminuten naar het buitenland aanbiedt een goede optie. Word je alleen af ten toe gebeld door opa en oma wanneer je jarig bent? Dan is een goedkoop basispakket waarschijnlijk meer voor jou. 

Soorten draadjes voor een vaste telefoon

Zoals ik al zei bestaan er oudere telefoonaansluitingen en meer moderne varianten. Een oude telefooninstallatie heeft vaak vier draden aan de binnenkant. Een rode, een gele, een groene en een zwarte. Als je een telefoon wil verlengen kun je deze bedrading gebruiken of een nieuwere kabel van categorie 3 of 5 gebruiken. Deze hebben ook meerdere draden, maar bestaan uit andere kleuren. Bij de oude kabel staan de rode en de groene draad voor de primaire telefoonlijn. De zwarte en de gele draad staan voor de secundaire telefoonlijn. Bij de categorie 3 of categorie 5 aansluiting staan de blauwe en wit-met-blauwe-streep draad voor de primaire telefoonlijn. De oranje en wit-met-oranje-streep kabel staan hier voor de secundaire telefoonlijn. Je kunt deze aansluitingen met elkaar verbinden. Hiervoor heb je een draadstripper, schroevendraaier, punttang en twee houtschroeven of gipsplaatschroeven nodig. Vervolgens is het vrij gemakkelijk om de twee aansluitingen te verbinden!

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over muurstickers voor in jouw interieur. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Comments are closed.