Voordelig je woning laten taxeren, het klinkt allemaal heel erg mooi. Echter is dit ook mogelijk? Natuurlijk! Hoe dat kan en wat je hiervan mag verwachten gaan we je in deze blog allemaal vertellen.

Wanneer is een taxatie van de woning noodzakelijk?

Er zijn verschillende situaties te bedenken waarin het nodig is om een taxatierapport aan te vragen. Denk bijvoorbeeld wanneer je een financiering nodig hebt voor het kopen van een nieuwe woning. De financieringsinstelling of bank wil in dat geval graag weten wat de huidige woning nog waard is. Want de marktwaarde van jouw woning bepaald ook hoeveel geld je straks moet gaan lenen om de nieuwe woning hiermee te kunnen financieren. Je begrijpt het al dat dit met behulp van een expert wordt doorlopen. Dus om een hypotheek op een object van grote waarde te kunnen krijgen is een taxatierapport vereist.

Wat weet jij over een persoonlijke lening aanvragen ? In onze blog vertellen we je er alles over!

Hoeveel gaat de taxatie van het rapport ongeveer kosten?

De kosten voor een taxatierapport kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Misschien heb je al een beetje rondgekeken op het internet. Dus waarom is er nu een groot verschil in kosten? Ga je namelijk rechtstreeks naar een makelaar, dan zal het tarief voor een taxatierapport mede afhankelijk zijn van de waarde die jouw woning heeft. In de meeste gevallen wordt dan gebruik gemaakt van 1,85 promille. Dit komt overeen met 0,185% van de getaxeerde waarde van de woning. We pakken er voor het gemak even een voorbeeld bij. Want stel je voor dat de woning op € 250.000,- uitkomt. Dan komt dat neer op € 462,50 met daarboven de kadaster kosten en vergeet natuurlijk de BTW niet erbij te rekenen. Het totale bedrag zal in dat geval uitkomen op € 550,-. Daartegenover is het mogelijk om het taxatierapport op te laten maken door een goedkopere taxateur die tevens gespecialiseerd is in het maken van taxaties. Die zijn relatief gezien een stuk goedkoper. Je kunt zeker uitgaan van een bedrag tussen de € 150,- en € 350,- voor een taxatie. Het is dus een stuk goedkoper komen een onafhankelijke taxateur in te schakelen.

Wist je dat een woning taxatie helemaal niet zo moeilijk is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

Wat wordt er opgenomen in het taxatierapport?

Tijdens het taxeren van een woning worden verschillende gegevens opgenomen in het taxatierapport. Allereerst staat erin om wat voor soort woning het gaat, de grootte, indeling en aard van de desbetreffende woning en de de aard, indeling en grootte van het perceel. Daarnaast vinden we het niveau van afwerking, de architectonische en esthetische kwaliteit erin terug. Ook het uitzicht, de ligging, voorzieningen in de nabij gelegen omgeving en eventuele kans op overlast worden in het rapport opgenomen. Verder wordt er aandacht gegeven aan de bouwkundige kwaliteit en de staat van onderhoud. Tot slot bevat het de kadastrale kaart en uittreksel van de woning. Hiermee kunnen we aangeven dat een taxatierapport de volgende onderdelen zal bevatten:

  • Onderbouwing van het waardeoordeel
  • Toestand betreffende het onderhoud
  • Een omschrijving van het object en de omgeving
  • Mogelijke verontreinigingen
  • Alles over privaatrechtelijke aspecten

Dus voor een voordelige woningtaxatie ga je altijd naar een onafhankelijke expert.

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over een vastgoedlening aanvragen. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Write A Comment