Woningeigenaren die een appartement verhuren moeten zich aan meerdere strenge regels houden. Aangezien deze regels enorm variëren is het handig om meer over de algemene regels te weten. Wil je nagaan wat de regels zijn die komen kijken wil je een appartement verhuren? Lees dan de tekst hieronder goed door.

De algemene regels 

Wil je je appartement verhuren, dan zijn er bepaalde regels waar je je als verhuurder aan moet gaan houden. Huurders hebben in Nederland namelijk bepaalde rechten. Het is verstandig om een topmakelaar zoals vb&t in te schakelen als je 100% zeker wilt weten dat je je aan alle geldende regels houdt. De algemene regels hangen af van zaken zoals:

  • De gemeente: De regels die bij een appartement verhuren komen kijken variëren enorm per gemeente. 
  • Het contract: Bij een vast en een tijdelijk huurcontract komen andere regels kijken. Dit geldt overigens ook als het appartement aan een specifiek doelgroep verhuurd gaat worden.
  • Kamerverhuur: Ga je een kamer in het appartement onderverhuren, dan mag dit mits het huurcontract dit toelaat en de verhuurder akkoord geeft.
  • Fiscale zaken: Ontvang je huur, dan betaal je daar belasting over. Woningverhuur zal ook een invloed hebben op de hypotheekrente.

Wat weet jij over een vastgoedlening aanvragen? In onze blog vertellen we je er alles over!

Regels omtrent de huurprijs

Ook als het om de huurprijs van een appartement gaat zijn er regels. Wil je een appartement verhuren en betreft het een sociale huurwoning, dan krijgt je punten aan de hand van de oppervlakte van het pand. Hoe groter het pand, des te meer punten en dus hoe hoger de huur. Bij zelfstandige woningen en onzelfstandige woningen worden andere regels gehanteerd ga je een appartement verhuren.

De hypotheekbank en VvE informeren

Ga je een appartement verhuren en heb je nog een lopende hypotheek? Bezoek het gemeentehuis om na te gaan wat de regels zijn omtrent een appartement verhuren. Bij overtredingen van de regels kan de hypotheekbank namelijk de volledige hypotheek opeisen. Wil je professioneel advies ontvangen voordat je de keuze maakt? Spreek dan eerst een hypotheek verstrekker, de VvE of een makelaar.

Goed huurcontract

Je appartement verhuren doe je door middel van een goed huurcontract. Zorg ervoor dat dit contract voldoet aan de wet- en regelgeving en let op de nodige vergunningen. Je gaat ook de voorwaarden en de huurprijs moeten bepalen wil je je appartement verhuren. Andere relevante zaken zijn afschrijvingen, eventuele servicekosten, de borg en de start- en einddatum van het contract.

Wist je dat een hogere hypotheek krijgen helemaal niet zo moeilijk is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

Wanneer mag ik mijn appartement verhuren?

Het is aan te raden om de wetgeving rond het verhuren van woningen in uw land of regio te raadplegen voordat u begint met het verhuren van uw appartement. In sommige landen of regio’s zijn er bepaalde vereisten waaraan u moet voldoen voordat u uw appartement mag verhuren, zoals het aanvragen van een vergunning of het voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Het is belangrijk om deze vereisten te volgen om ervoor te zorgen dat uw verhuuractiviteiten legaal zijn.

Wat moet je doen om een appartement te verhuren?

Er zijn een aantal dingen die u moet doen om uw appartement te verhuren. Ten eerste is het belangrijk om te weten wat de wetgeving rond het verhuren van woningen in uw land of regio is. Dit kan van land tot land verschillen, dus het is belangrijk om u hierin te verdiepen voordat u begint met het verhuren van uw appartement.

Verder is het aan te raden om de staat van het appartement grondig te inspecteren voordat u het verhuurt, zodat u er zeker van kunt zijn dat alles in goede staat is. Als er reparaties nodig zijn, is het verstandig om deze uit te voeren voordat u het appartement verhuurt. Zo kunt u er zeker van zijn dat de huurder in een appartement terechtkomt dat in goede staat verkeert.

Daarnaast is het belangrijk om een duidelijke huurovereenkomst op te stellen waarin alle afspraken tussen u en de huurder zijn opgenomen. Dit kan helpen om eventuele conflicten in de toekomst te voorkomen.

Ten slotte is het ook aan te raden om uw appartement te adverteren zodat potentiële huurders het kunnen zien. Dit kan door middel van advertenties in kranten of op internet, of door het appartement te laten zien aan geïnteresseerden. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw appartement snel verhuurd wordt.

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over 3 manieren om geld te besparen op je vaste lasten. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Comments are closed.