Ben jij een echte hobby klusser of een professional die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt? Dan zul je vast wel eens klussen doen waarbij je hout nodig hebt, bijvoorbeeld het bouwen van een boomhut voor de kids of het opknappen van de oude schuur in je tuin. Als je een professional bent, weet je waarschijnlijk wel welk hout je voor welke klus nodig hebt. Maar als hobby klusser is dit misschien een onderwerp waar je nog niet zo bekend mee bent. In dit artikel zetten we voor je op een rij wat voor hout je voor wat soort klussen kunt gebruiken!

Hout voor klussen binnenshuis 

Ben je op zoek naar een geschikte houtsoort voor een klus die je binnenshuis uit wil gaan voeren? Voor een klus in huis kun je het beste voor een zachte houtsoort kiezen, zoals vurenhout of grenenhout. Op plekken waar het hout bloot wordt gesteld aan vocht of aan de buitenlucht, is het beter om voor Europees hardhout te kiezen, aangezien deze houtsoorten niet aangetast zullen worden door vocht. Vurenhout planken kun je goed gebruiken voor dingen zoals deuren, deurposten, een hout plafond of de binnenkant van kozijnen. Vurenhout is de meeste gebruikte houtsoort van Nederland, die komt van de fijnspar. Dat zijn die bomen die we altijd binnen zetten rond Kerst. Het meeste vurenhout komt uit Noord-Europa maar we kweken ook fijnsparren in Nederland. De vraag is echter groter dan de productie in Nederland, waardoor import nog steeds wel nodig is. 

Hout voor klussen buiten

Zoals we eerder al benoemden, kun je voor klussen in de buitenlucht beter kiezen voor Europees hardhout. Het liefst onbehandeld of duurzaam gemodificeerd. Voor gevelbekleding zou je eventueel wel voor een zachtere houtsoort kunnen gaan, zoals Western Red Cedar, Douglas of Lariks. Kies altijd hout met het FSC-keurmerk, dat staat voor duurzaam bosbeheer. Als je buiten iets van hout gaat bouwen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de weersinvloeden waar het hout mee te maken gaat krijgen. Pas je keuze voor een bepaalde houtsoort hier altijd op aan. Je kijkt dan naar de zogenaamde ‘duurzaamheidsklasse’ van het hout. Die geeft aan in hoeverre het hout bestand is tegen dingen als schimmels, insecten, houtrot en uitdroging. Voor toepassingen zoals tuinmeubels, de buitenkant van kozijnen en schuttingen kun je het beste kiezen voor hardhout, aangezien dit het beste tegen vocht kan. Het helpt ook om het hout te schilderen of te beitsen, aangezien het hout dan een extra beschermlaag krijgt tegen invloeden van het weer. Houd er wel rekening mee dat je het hout vaker moet onderhouden als de duurzaamheidsklasse lager ligt.

Comments are closed.