Ga je een eetkamertafel kopen, dan zijn er verschillende dingen om op te letten. De tafel moet natuurlijk bij je bestaande interieur passen, al mag deze best een statement meubel zijn. Ook moet je rekening houden met de beschikbare ruimte en hoe je deze zo functioneel mogelijk benut, zowel vanuit praktisch oogpunt als voor de visuele aantrekkelijkheid. Hoe doe je dat precies? Daar gaan we in dit artikel op in, zodat jij straks binnen de kortste keren de perfecte eetkamertafel in huis hebt.

Interieurstijl en uitstraling

Wat vooral van belang is bij het uitzoeken van een nieuwe eetkamertafel, is rekening houden met de interieurstijl waarbinnen deze moet passen. De kamer waarin de tafel komt te staan speelt daarin een grote rol: gaat het om de woonkamer, een keuken of heb je een speciale eetkamer in huis? 

Wanneer je een nieuwe tafel in je woonkamer wilt plaatsen, bepaal je eerst in welke stijl je deze wilt aanschaffen en wat de tafel moet uitstralen. Heb je bijvoorbeeld een industriële stijl, een landelijk interieur of heb je een moderne stijl? Wil je een statement meubelstuk – een echte blikvanger – of ben je op zoek naar een tafel die rust uitstraalt?

Zoek eventueel op het internet of in woonbladen naar inspiratie voor eetkamertafels die bij jouw interieurstijl en gewenste uitstraling passen.

Zoek je een tafel die bij verschillende stijlen past? Kijk dan eens naar de boomstamtafel. Deze tafels zijn gemaakt van massief hardhout of zachthout en zijn ontzettend veelzijdig. Doordat de tafels genieten van kleurverschuivingen, afwisselende patronen en zowel ronde als vierkante vormen kun je de tafel met allerlei stijlen combineren. Dat maakt de boomstamtafel de koning onder de houten tafels!

De beschikbare ruimte

Koop je een nieuwe tafel, dan mag je niet vergeten om rekening te houden met de beschikbare ruimte en het gebruik. Hoeveel mensen zitten dagelijks aan de tafel? Wil je mensen uit kunnen nodigen voor een diner? Staat de tafel al snel in de weg in de kamer of heb je plek genoeg? Gebruik je de tafel om aan te eten, te hobbyen of is het vooral een opslagplaats voor tassen en post?

Zodra je weet voor welk doeleinde je de eetkamertafel dagelijks gaat gebruiken, kun je bepalen hoe groot de tafel moet zijn. Ook speelt de vorm hierbij een belangrijke rol. Heb je een kleine ruimte en wil je graag een ruimtelijke uitstraling? Dan kan een ronde eetkamertafel of een bar een goede keuze zijn. Een ronde tafel oogt vriendelijk en kan functioneel worden weggezet, zodat je er gemakkelijk omheen kunt lopen. 

Met een bar werk je de hoogte in, wat vooral handig kan zijn in hele kleine keukens, woonkamers of studio’s. Bovendien kun je met een bar twee ruimtes functioneel van elkaar scheiden, zoals de woonkamer en de keuken. 

Heb je weinig ruimte, maar wil je wel graag mensen uitnodigen voor een etentje of een borrel? Kies dan voor een uitschuifbare of uitklapbare eetkamertafel. Ze zijn er in veel verschillende maten en uitvoeringen; denk bijvoorbeeld aan een uitklapbaar model waarbij je gemakkelijk van kast naar tafel gaat – super handig!

Materiaal

Een eetkamertafel moet tegen een stootje kunnen. Het is de plek waar het gezin samenkomt om te eten, waar kinderen kleuren en schilderen, waar je hobby’s uitvoert, schrijft en leest, spellen speelt – kortom, de eetkamertafel is het hart van het huis. Daarom is het belangrijk dat je een tafel kiest dat het gebruik aan kan en jarenlang meegaat. 

Kies daarom voor materialen zoals massief hardhout; denk aan eikenhout, suar hout berkenhout en acaciahout. Deze natuurlijke houtsoorten zijn zeer stevig, waardoor je waar voor je geld krijgt. Bovendien geniet deze houtsoort weinig onderhoud: een stofdoekje en op zijn tijd een sopje met azijn is voldoende om de tafel schoon te houden. 

Heb je een kleinere beurs? Niet getreurd! Kies voor spaanplaat met houtfineer. Dit is niet van echt hout te onderscheiden, zowel in uiterlijk als duurzaamheid. Zo is er voor iedereen een geschikte eetkamertafel die generaties lang meegaat.

Comments are closed.