Dat de gasprijzen op dit moment exorbitant hoog zijn, is iets waar vrijwel iedereen van ons van weet en ook mee te maken krijgt. Als je niet voor enkele jaren nog een vast contract hebt, zul je jezelf wel een hoedje zijn geschrokken. Voor sommige mensen maken de hoge gasprijzen een verschil van honderden euro’s per maand. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoge inflatie, waardoor het voor veel mensen een moeilijk jaar is. Daarom zijn steeds meer mensen op zoek naar alternatieven. Stoken op hout in plaats van gas wordt voor veel mensen steeds aantrekkelijker. Wat de pluspunten hiervan zijn, vertellen we je hieronder in deze blog. Bovendien is er altijd wel een openhaardhout aanbieding waar je van kunt profiteren.

Haardhout is minder duur dan gas

In de introductie benoemden we al dat de gasprijzen op dit moment exorbitant hoog zijn. Voor veel mensen is gas dan ook een stuk minder aantrekkelijk om als brandstof te gebruiken. Een groot voordeel van haardhout is dat het voor aantrekkelijke prijzen ingekocht kan worden. Mooi meegenomen is het feit dat bij diverse leveranciers er altijd wel een fijne openhaardhout aanbieding te vinden is. Haardhout is in diverse vormen verkrijgbaar, waaronder aanmaakblokjes. Vergelijk de prijs van gas maar eens met de prijs van dit soort blokjes. Dan is de overstap van gas naar hout een logische keuze, toch?

Haardhout is efficiënt

Haardhout is een uiterst effectieve brandstof voor een inbouwhaard, openhaard of houtkachel. Deze houtjes, bijvoorbeeld in de vorm van aanmaakblokjes, kunnen meteen gebruikt worden. Dit soort houtjes hebben een hoog rendement. Dat is wat je wil behalen, want een hoog rendement zorgt voor meer warmte en zorgt er ook voor dat een kachel of haard voor langere tijd zijn warmte weet te behouden. Hierdoor hoeft er minder gestookt te worden, wat het ook voor je portemonnee aantrekkelijker maakt om te kiezen voor hout in plaats van gas. 

Specifiek raden we aan om gebruik te maken van gedroogd haardhout. Alhoewel er ook nat haardhout is waar je voor kunt kiezen, blijkt in de praktijk dat de droge variant een stuk efficiënter is. We spreken van gedroogd haardhout als het hout gedroogd is en het vochtpercentage lager is dan 20%. Bij nat haardhout kan het vuur gaan knetteren, is er een grotere kans op een vervuilde kachelpijp en kan er meer rook ontstaan. Bij ovengedroogd haardhout is dat niet het geval. Daarom is dit een aanrader voor iedereen. 

Comments are closed.