Ben je van plan om een woning te gaan kopen? Dan zijn er verschillende aspecten die je moet weten. Allereerst ga je natuurlijk de hypotheek berekenen voor de nieuwe woning. Als je weet hoeveel dit gaat worden, kun je de waarde van je eigen huis gaan bekijken. Als je gaat verhuizen, wil je natuurlijk niet een veel hogere maandlasten krijgen. De waarde van je huis kun je op verschillende manieren berekenen. Zo kun je er bijvoorbeeld iemand voor inschakelen. We leggen het je graag uit.

De waarde van je woning berekenen

De woningwaarde berekenen kan op verschillende manieren. Je kunt er bijvoorbeeld een online tool voor gebruiken. Met de woningwaardemeter weet je namelijk binnen enkele minuten wat de waarde van je huis is. De waarde die hier uit voortvloeit is echter wel een indicatie. Om de echte waarde van je woning te weten te komen, dien je een taxatie uit te laten voeren.

Wat weet jij over een hogere hypotheek krijgen? In onze blog vertellen we je er alles over!

Wat is een taxatie van een woning?

Tijdens de taxatie van de woning komt er een specialist bij je langs. Deze gaat vervolgens door heel de woning lopen om de waarde van de woning te bepalen. Een woning kan bijvoorbeeld meer waard zijn als er zonnepanelen op het dak liggen. Als er gaten in de muur zitten, wordt de waarde natuurlijk minder hoog. In een taxatierapport worden al deze punten opgenomen. Daarnaast wordt er ook naar de buurt gekeken en hoe oud het huis is. Vervolgens wordt er aan de hand van al deze factoren een prijs voor de woning vastgelegd.

Wist je dat geld besparen op je vaste lasten helemaal niet zo moeilijk is? In onze blog lees je hoe je dit het beste kan doen!

Waarom een taxatie uit laten voeren?

Er zijn verschillende momenten waarop je moet weten hoeveel je woning precies waard is. Ga je bijvoorbeeld je woning verkopen? Dan is het belangrijk dat je een officiële taxatie laat doen door een specialist. Op deze manier weet je precies wat de woning waard is en voor welk bedrag je hem te koop kunt zetten. Daarnaast kan het ook zijn dat je de waarde moet laten taxeren voor het betalen van de WOZ-waarde belasting. 

Wat staat er in een taxatierapport?

De taxatie wordt altijd uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur. Deze bekijkt de woning en geeft aan de hand daarvan een waarde van de woning in een rapport. In het rapport staat beschreven wat de waarde van de woning wordt. Zo worden er bijvoorbeeld plus- en minpunten in het rapport vastgelegd. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van de woning liggen? Dan is dit een groot pluspunt van de woning. Bij een waarde van boven de 750.000 euro is een taxatierapport verplicht bij de verkoop van de woning. Houd hier daarom altijd rekening mee bij de verkoop van je woning!

Vond je dit een interessant artikel? Dan ben je vast ook wel geïnteresseerd in ons artikel over een huis kopen als investering. In onze blog lees je uitgebreid over dit onderwerp.

Comments are closed.